Enkelt och effektivt med ”De fem tibetanerna”

Träning och motion är som bekant inne för tiden. Själv håller jag mest igång med att vandra. Visst tar jag en joggingtur och någon gång en orienteringsbana, men den dagliga motionen får jag genom vandring. Det passar mina ben och mitt tempo, kanske handlar det om var jag befinner mig i livet också. Att det är ok att ta det lite långsammare med åren.

Som ett komplement till vandringen har jag hittat bra och enkla övningar där kroppen får balans, smidighet och styrka. Det tar mig ca 15 minuter, jag kan göra det hemma i vardagsrummet och allt jag behöver är en yogamatta.

Övningarna heter ”De fem tibetanerna” de är ett yogasystem bestående av fem mycket enkla och starkt energigivande övningar som härstammar från Himalayas bergstrakter. De är även kända som de fem föryngringsriterna och fördes till västerlandet tidigt i detta sekel av en pensionerad brittisk arméofficer som lärde sig dem i ett tibetanskt lamakloster.

Är du nyfiken och vill prova så kan du hitta övningarna beskrivna på denna länken;
http://yogabloggen.se/2012/december/de-fem-tibetanerna.html

På youtube finns det också flera exempel på hur man gör övningarna, jag tycker denna är tydlig och bra;

http://www.youtube.com/watch?v=87WLad24rlA

Vill du verkligen fördjupa dig så kan du läsa Christopher S Kilham bok ”De fem tibetanerna”.

Men framförallt vill jag rekommendera övningarna, de är effektivare än man kan ana :-)

 

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.